Снимка: БГНЕС
Пожарът, който е обхванал части от Рила над Боровец, вече е овладян и няма нови огнища. Това каза пред БНР инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие. Военен хеликоптер облива с вода по-високите и недостъпни части.
 
"През нощта не е имало вятър, който да разпали огнища. Чака се и дъжд, който да помогне на огнеборци и доброволци", каза още Дамянов. Няма върхови запалвания, а това гарантира цялостното погасяване на огъня.  
 
Той изрази благодарността си към близо 70-те доброволци и всички, участвали в гасенето.  
 
Пожарът в Рила засегна около 15 декара гора. Една ог версиите за пожара, по които се работи, е човешка дейност.
 
"Наблюдението на терена ще продължи два-три дни", каза директорът на главната противопожарна дирекция главен комисар Николай Николов.
Още по темата
По-рано днес пред Радио Благоевград кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви:
 
"Спокойно е. Има непрекъснато хора. На две-три места горят леки огнища. Тъй като ситуацията е по-спокойна, пожарникарите ще се спуснат с въжета, за да ги загасят. И днес ще им подсигурим храна и вода".
 
За 16 области в страната е издадено предупреждение за опасно високи температури и умерен до голям риск от пожари.
 
Военнослужещи от 24-а авиационна база - Крумово с вертолет „Кугър“ се включиха в погасяването на пожара в Рила и днес, съобщиха от Министерството на отбраната. 
 
Военните помагат за овладяването на огъня чрез обливане на терена с вода от въздуха. За 8 часа вчера двата екипажа на вертолета са извършили 25 пускания на над 40 тона вода върху горящите площи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase