Снимка: БГНЕС
Гасенето на пожара в Рила продължава и в момента. Стихията е обхванала близо 5 декара площ, на която има основно клек и смърч. Хеликоптер "Кугър" помага на доброволците за пожара в района на Мусаленската пътека под хижа Ястребец, предаде БНР.
 
Според директора на Югозападното държавно предприятие инженер Дамян Дамянов, пожарът може да бъде угасен до края на деня:
 
"Фронтът, който е към Мусала, е локализиран. В момента колегите работят в частите на пожара, които слизат ниско надолу към Боровец, стръмен, тежък терен". 
 
Вчера над 50 души се включиха в гасенето на пожара, към 18 ч. се включи и вертолет "Кугър" от авиобаза "Крумово".
 
Според съобщения във Фейсбук групите на Самоков пожарът в Рила се разраства и се разпространява в няколко посоки.
Още по темата
"Пожарът има съвсем малко разрастване, като 50 души пожарникари и служители от общинското горското стопанство на Самоков гасят пожарите, като се просичат пътеки в клека и се прави дълга линия около един км, с идея да се полеят фронтовете на пожара, като заради терена гасенето е много трудно, ако не успеят, ще се търси включването на хеликоптера", каза инж. Дамян Дамянов.
 
"Около пет декара гора се гаси, като има на достатъчно близко разстояние вода за гасенето", посочи още инж. Дамянов. Той изтъкна, че ако се включат доброволци, то те трябва да бъдат изключително внимателни, защото теренът е много тежък.
 
"В момента гасим пожар и в Кюстендилска област - между Невестино и Рилски манастир, там има около 70 служители и доброволци, тежка техника и съоръжения, като площта е над 300 дка в типични иглолистни гори", съобщи инж. Дамянов.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 9 месеца

Мамка му! Абе хора, там не беше ли гората на царчето, дето не му дадоха да я изсече? Я проверете. Че тоя плу жек се върна със славунчовците в държавата и се почна отново дървената мафия. Проверка, моля!

8

Анонимен

преди 9 месеца

Отговорните държавни служители да вземат да отговорят защо няма работещ официален информационен сайт за бедствия и аварии в бг в реално време? Гледам едни умрели проекти по ЕС с последни информации и картинки от 2015-16г? И да напомня кога ще имаме медицински хеликоптери?

7

зелен чорап

преди 9 месеца

Резидентът запали държавата.