Цената на пчелния мед при продажба на дребно скача с 1/3, а причината за това е високата смъртност на пчелите. Ако през миналата година килограм мед се е търгувал между 8 и 10 лв., през тази той се продава за около 12 лв.
 
"От тази година поскъпна пчелният мед. Това дори не е нормалната му цена. Цената на пчелния мед спадна, след като разрешиха на Украйна да внася в ЕС безмитен. От тази година забелязваме покачване на цената на меда. Миналата година се търгуваше на едро от 3,80 лв. - 4,20 лв. за килограм, тази година - около 5 лв. на едро, а на дребно около 12 лв.". Това каза председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него това е така, защото през пролетта е имало висока смъртност при пчелните семейства.
 
"Ако напълно изчезнат пчелите, както теорията на Айнщайн за пчеларството гласи, човекът го очакват 4 години живот. При нас наблюдаваме доста висока смъртност. Има случаи на пчелини, загинали на 100% - 200 кошера - всички изчезнали или натровени", каза още пчеларят.
 
Куменов категорично смята, че това се дължи на две основни причини - едната е, че недобронамерени зърнопроизводители пръскат земеделските си култури в забранения часови пояс. А другата е синдромът на празния кошер - това е мистериозно изчезване на пчелите - не се знае поради каква причина и къде изчезват.
 
Пчеларят допълни, че има много теории за изчезването на пчелите. Една от тях е свързана именно с климатичните промени.
 
"В Китай има области, където няма пчели изобщо и китайците опрашват ръчно всяко едно цветче. В Америка се наблюдаваше сериозен проблем с този синдром на празен кошер. Обама насърчи тогава пчеларите да не изоставят пчелните семейства, като им осигури доста високи субсидии. За съжаление в България такова нещо няма", каза Куменов.
 
Относно субсидиите в България, председателят на Федерацията на българските пчелари сподели, че има пчеларски програми, по които се осигуряват инвентар и пчели за пчеларите, но за да ги получиш трябва да бъдеш регистриран като земеделски производител, да имаш регистриран обект и да си плащаш осигуровките.
 
"За съжаление, у нас доста пчелари започват да се отказват заради високата смъртност на пчелите, както и цената на меда. Ако се откажат всички пчелари, то и пчелите в България в един момент ще изчезнат завинаги", категоричен е пчеларят.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase