Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само два дни след поредната мащабна акция на ОП "Чистота" за ликвидиране на незаконни сметища в пловдивския квартал "Столипиново" междублоковите пространства на улиците "Варвара" и "Сокол" отново са засипани с отпадъци, съобщават от общината.

В петък терените са основно почистени от екипи с челен товарач и три камиона гондоли с вместимост 15 тона, всеки от които е направил по три курса към депото в Цалапица. Събрани и извозени са около 100 тона отпадъци.

Сред основните проблеми за образуването на нерегламентирани сметища в квартала е, че мнозина от жителите му изхвърлят отпадъка си извън в контейнерите.

Съдовете за смет се обслужват всекидневно, отчитат от общината. От понеделник до събота включително в "Столипиново" работят екипи с челен товарач и камион за допълнителна оборка на замърсените пространства. Целта е да не допуснат огнища за разпространение на зарази, посочват от Общината.

Директорът на ОП "Чистота" Димитър Георгиев отново призовава гражданите да изхвърлят отпадъка си на регламентираните за целта места, а ако станат свидетели на незаконно замърсяване, веднага да сигнализират на телефон 112, за да бъдат хванати и санкционирани нарушителите.

Съгласно общинската наредба за управление на отпадъците размерът на глобите е от 300 до 1000 лв. за физически лица и от 1400 до 4000 лв. за еднолични търговци или юридически лица. Гражданите могат да бъдат глобени и с фиш от 10 до 50 лева, се посочва още в съобщението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase