Снимка: БГНЕС
"Студеният фронт, който преминава през България днес, ще обхване страната ни от запад на изток, но очакваните валежи ще бъдат малко и в недостатъчно количество, за да потушат пожарите, които бушуват на много места у нас, както и в съседна Северна Македония",  коментира пред bTV климатологът проф. Георги Рачев. 
 
За днес е обявен жълрт код за силен вятър, който ще затрудни работата на пожарникарите, които продължават да се борят с множеството пожари.
Още по темата
 
"Временното захлаждане, което ще настъпи у нас ще продължи до неделя, когато температурите отново ще тръгнат нагоре, а в началото на следващата седмица отново се очаква живакът на термометъра да достигне стойности над 35-36 градуса". 
 
В средата на следващата седмица има вероятност да превали и прегърми, но до края на второто десетдневие у нас времето ще остане предимно сухо и с високи температури.

Заради горещините в южната част на Европа, миналият месец е бил вторият най-горещ юли, регистриран досега на континента, предаде ДПА, цитира БТА.

Месец юли 2021 г. е бил значително по-топъл от средните температури в голяма част от северните, източните и югоизточните райони на Европа, обяви вчера в Лондон Европейската служба по климатичните промени "Коперник".

Горещи вълни имаше между района на Балтийско море и източното Средиземноморие, а много високите температури в югоизточната част на Стария континент предизвикаха затруднения към края на миналия месец, отчита "Коперник".

В Европа юли е бил по-горещ през 2010 г.

В световен мащаб месец този месец юли е бил третият най-горещ откакто "Коперник" е започнал да измерва температурата, заедно с миналогодишния юли.

Европейската служба по климатичните промени подготвя месечни доклади за температурата на въздуха, леда в океана и водния цикъл като обобщава данни от сателити, самолети, кораби, метеорологични станции по света.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase