Поредно нарушение за къпане в едно от Седемте рилски езера. Севдалин Атанасов заснема как няколко туристи по бански решават да се охладят в Окото. Национален парк "Рила" издирва нарушителите.

Вчера следобед Севдалин Атанасов става свидетел на това как няколко туристи решават да потърсят прохлада в едно от рилските езера - Окото.

"Те бяха сложили хавлии, по бански и т.н. 70 процента съм сигурен, че не бяха българи. Това не е нещо спонтанно. Човек, ако ходи на няколко дневен преход в планината си носи кърпа, но с бански в планината никой не ходи. Банските са от изкуствени материи и не са подходящи за дълго носене през деня особено в планината", каза Севдалин Атанасов.

Севдалин е ходил повече от 100 пъти на езерата. Според него там трябва да се изгради постоянен видеоконтрол. Не е сигнализирал Национален парк "Рила", защото смята, че е безсмислено.

"Дори и да сигнализирам какво от това. Това е Окото. Дори да имат човек от тях на станцията на лифта ще иде до там за 2 часа, след два часа тия хора са ...", допълни той.

А това не е първият случай на подобни нарушения в Седемте рилски езера. По същото време през 2019-та, отново турист се изкъпа в езерото Окото. Така и не се разбра кой е той и никой от свидетелите не беше уведомил властите.

Не такава беше ситуацията с друг нарушител през 2019 година, който сам беше заснел провинението си. В един от последните си филми известният специалист по оцеляване Беър Грилс плува в Каракашевото езеро в Рила, яде жаби и пали огън в българската планина. Всичко това му донесе глоба от над 15 хиляди лева.

През лятото на 2018 година пък в езерото Бъбрека се изви дълго хоро, пак в нарушение на правилата. Инициативата беше на Пламен Мирянов, чиято фондация искала да постави рекорд за Гинес за най-масово хоро край езерата.

Глобата за влизането във водите на езерата е от 500 до 5000 лева. Първо обаче нарушителите трябва бъдат открити.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 9 месеца

До кал ел. Незнам ял ли си как или си Супермен - сатанчо,не си вири рогата, духовността ти е тъмна,не припарват до Окото,дори и в бели дрехи,няма да скрият копитата ти.Не провокирай хората!

30

Анонимен

преди 9 месеца

Пламен миряноФ ,със забрана да приближава езерото!Позволено да му е до отстояние10 километра.Той е архитект - джуниър на нелпия небостъргач златен век.Чийто строеж също да бъде възпрян за1350години поне.*#*

29

Анонимен

преди 9 месеца

До Кал-ЕлБългарите изостанаха от останалите народи заради подменените ценности и идоли - показателна в това отношение е чалга културата.