Снимка: БГНЕС

Все повече българи почиват на родното Черноморие. Причината - противоепидемичните мерки в много страни, които накара много от сънародниците ни да предпочетат да не излизат от родината тази година. Затова пък и много от чуждестранните туристи, които очаквахме това лято, не дойдоха.

Но и тази година не се размина без почиващи, загинали в морето. Как да направим почивката си безопасна, ни съветват от Водноспасителната служба към БЧК.

Директорът на Водноспасителната служба към БЧК Антон Налбантов, цитиран от "Монитор" казва , че плажовете у нас са около 200, като половината от тях се охраняват. Няма ограничения, които да забраняват посещаването на неохраняемите, но вниманието на хората трябва да е повишено при къпане и плуване в морето.

 Когато морето е неспокойно или пък има морски течение тези плажове са рискови, тъй като при възникване на инцидент няма кой да се притече на помощ. Доста от българите предпочетоха това лято да летуват на нашето Черноморие с оглед на сложната обстановка в съседните нам южни страни най-вече по отношение на коронавируса“, коментира Налбантов.

Дежурствата на спасителите на охраняемите плажове е от 8.00 до 18.00 часа. По неофициална информация от началото на летния сезон инцидентите с фатален край са около 10-15.

"С навлизането на месец август започват климатичните промени, започват да духат малко по-силни ветрове, при влизането в морето не е препоръчително да се плува сам, особено навътре в морето, плува се успоредно на брега и в група", отбеляза още Антон Налбантов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase