Снимка: БГНЕС

Ако се говори за структура на туристопотока по националности, основно преобладават румънците. На второ място трябва да споменем вътрешния пазар. Това заяви проф. Стоян Маринов - ръководител на факултет "Управление" в Икономическия университет във Варна и преподавател по туризъм.

Още по темата

По думите му на трето място се нареждат поляците, следвани от чехите и германците, които обаче са далеч по-малко от обикновено, предава "Монитор".

"За съжаление липсват английските туристи, тук на север не се усеща толкова, защото те са малко на брой по принцип, но липсата им по Южното Черноморие е осезаема, тъй като основната маса от тях посещава Слънчев бряг. Липсват и скандинавските туристи", поясни  проф. Маринов.

Според него макар сезонът да е особен и труден, ако бъде сравнен с миналогодишния - резултатите ще бъдат обнадеждаващи. Последните данни от хотелите в курортите по Северното Черноморие сочат, че повечето обекти са постигнали  заетост от порядъка 70-80%. Не липсват и такива, които са заети на 100%.

"Ако нещата продължават така, през август, а при хубаво време и до края на септември, предполагаме, че ще се постигнат по-добри резултати от 2020 г., но те ще бъдат далеч под добрата предкризисна 2019 г.", обобщи Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase