Снимка: БГНЕС

През лятото трафикът е изключително интензивен, а по-голяма част от правоспособните водачи на моторни превозни средства избират именно мотоциклетите, за да пътуват към избраната дестинация. Но дългият път крие и рискове крие в топлото време.

Задължително е мотористът да е с каска и добра екипировка. Също така да има нови гуми, и моторът му да е поддържан добре: "Първото, което трябва да направи един моторист е да провери техническото състояние на мотора си.", коментира пред БНТ Мариела от клуб "Калашниците".

По думите й, е вжано да се види дали багажът е стегнат, дали са изрядни документите.

Гумите са от особено значение, защото спасяват живот. Дистанцията трябва да е по-голяма. "Трябва да мислиш с главата, а не с адреналина, който ти дава  самата скорост", обясни друг моторист.

Екипировката на моториста също е важна - каска, ръкавици. Екипът може да е текстилен или кожен. Ботушите трябва да са високи над глезените, тъй като предпазват крака при евентуално падане. Може да има и наколенки.

На пътя невинаги шофьорите на автомобили са толерантни. Добре е те да поглеждат поне два пъти в огледалото при преминаване в друга лента, да спазват дистанция и да правят по-плавни маневри.

По-честите почивки пък при мотористите са задължителни, тъй като по-лесно се изморяват.

Скоростта и невнимание са най-честите причини за пътно-транспортни произшествия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase