Снимка: Pixabay
Хлебари и производители прогнозират, че тази година зърнената реколта ще надмине 6 млн. тона. Оптимистичните данни обаче няма да свалят цената на хляба у нас, а напротив - тя ще продължи да се покачва заради поскъпването на тока. Това съобщи председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева,  цитирана от "Монитор".
 
Според нея жътвата в Южна България вече почти приключва и зърнопроизводителите определят качеството на зърното като добро, а добивите - като изключително добри.
 
В Добруджа, където очакванията за реколтата също са високи, тя ще тръгне на 12 юли. Въпреки това обаче Кукушева прогнозира, че хлябът ще поскъпне отново, тъй като българският бизнес използва най-скъпата електрическа енергия от цяла Европа.
 
"Цената на хляба е пазарна. Ние не ползваме абсолютно никакви субсидии нито по национални, нито по европейски програми. Не участваме в каквито и да било мерки за спасяване на бизнеса, нито през мерките, свързани с COVID-19. Затова всеки производител има абсолютно различнa цена от останалите и във всеки град на България цената е различна", категорична бе Кукушева, която смята, че никъде по света няма толкова евтин хляб като в България.
 
У нас брашното може да бъде открито по магазините на цени на дребно от 1,19 до 1.49 лв./кг. Според бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пък брашното тип „500“ на едро през последната седмица е вървяло средно по 1,04 лв./кг, или с 0.08 лв. по-скъпо, отколкото миналата година по това време, когато прогнозите бяха за по-слаба реколта заради сушата в някои части на страната.
 
От онлайн брошурите на големи вериги в Гърция, Румъния, Унгария и Полша може да се види, че килограм брашно всъщност излиза най-евтино в южната ни съседка - 0.92 лв./кг. Втори в класацията се нареждат румънските търговски обекти, в които продуктът се предлага за 0.96 лв./кг. В челната тройка влиза и Унгария, където хляба струва по около 286 форинта, или 1.57 лв./кг. Най-скъпо излиза брашното на поляците - 3 лв./кг.
 
Междувременно във веригите пазарната цена на хляба е с около 50% по-висока от доставната.
 
"Всичко останало е пакет от търговски надценки, отстъпки и ДДС", коментира Кукушева. Тя подчерта, че за пръв път от години у нас се регистрира и продажба на реколта на зелено, която обаче е с доста по-високи цени спрямо тези от миналата година. Явление, което се дължи на факта, че в световен мащаб търсенето е повече от предлагането.

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 10 месеца

Не знам за брашното, но в Гърция правят разкошен хляб, различни видове и е толкова вкусен ....У нас такъв няма, уви.

6

Анонимен

преди 10 месеца

Бърза справка, 50% от хората в Полша получават по 8000 злоти, 3400лв заплата.Нещо за това може ли да ми каже тази кака или само ще се плюнчи за някакви глупости.

5

Анонимен

преди 10 месеца

На по- голямата част от матриалите ,с които се прави ,уж некакъв хляб му викате "брашно" браво бе г-да журналисти..на кого служите на народа , на съвестта си или...на т.н в БГ "бизмесменчета"..да има производители на чудесен хляб ,скъп е за повечето хора , на просто се иска като в нормалните страни да се намери решението на проблема с ...парите ,които получава народа