Снимка: Bulgaria ON AIR

Само двама души дойдоха на предварително обявения протест в защита на мечката от Белица. Въпреки че онлайн петицията беше подкрепена от 50 хиляди души, а за протеста участието си бяха заявили стотици, днес пред общината в Белица беше спокойно.

Природозащитниците заявиха, че до инцидента с мечката се е стигнало, тъй като редица институции и организации не са си свършили работата.

Още по темата


"Едни господа в едни удобни кресла, на климатик, взимат мигновеното решение за отстрел на това животно, без да се потърси реално решаване на този проблем. В 21 век сме, има съвсем допустими технически средства, с които мечката може да бъде прогонена високо горе в гората", заяви пред Bulgaria ON AIR природозащитниът Атанас Бояджиев.

Природозащитниците поискаха на място да им бъде дадено разрешителното за отстрел, въпреки обещанията, че то няма да бъде използвано.

"Когато имате едно разрешение за отстрел, вие се разхождате в гората и уж я прогонвате, в следващия момент това разрешително може да бъде използвано и мечката да бъде отстреляна, затова искаме това разрешително да ни се даде и то да бъде унищожено", настояват природозащитниците.

За да се срещне с недоволните хора, дойде кметът на Белица Радослав Ревански. Той увери, че мечката няма да се преследва с цел да бъде убита.

"Аз съм съгласен с вас, че ако влезнете в гората никой не може да даде гаранция, че тази е мечката. Проведох среща с директора на РДГ Благоевград, който дойде и ми каза – вие като кмет и като община нямате отношение, тъй като това се прави от специалисти. Аз само гарантирах, че няма да допусна нито ловци, нито хора да ходят нагоре да се упражняват и да ходят нагоре да се правят на бракониери", обясни кметът на Белица Радослав Ревански.

Той уточни, че е изискал разрешително за отстрел, защото само час след инцидента мечката е била забелязана отново в района и ако някой реагира да се защити, да не бъде уязвим от закона.

В момента мечката се намира високо в планината. Тя е в зона, която е безопасна за хората. Междувременно гъбарите отново са в гората, като вече се движат на групи.
 

Коментари Напиши коментар

33

Авджия

преди 1 година

До Хемус:Решението е всички стръвници да бъдад избити. Над 50 годнини в Бг нямаше мечки и си бяхме добре по годи и ливади, за чий са ни сега!? Същото важи и за вълците. Да не говорим за noмияpитe.

32

Хемус

преди 1 година

Човек не отричам,че жената трябва да бъде лекувана и това,че изкарва прехраната си,но не е решение на въпроса мечката да бъде убита!

31

Справедливост

преди 1 година

Това са бедни, но честни и работливи хора! Събирането на диворастящи гъби (трудна и изтощителна работа) е начин да си изхранват семейството с невръстните им деца. Сега тия 50 хиляди природозащитници, защищаващи мечката, е редно да съберат някаква адекватна парична сума (всеки да даде по 1лев, поне) и да я внесат на името на тази жена! Освен това, някой трябва да прави застраховки на хората, работещи по горите!