Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия реши да има видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция, при отчитане на резултатите от вота.

То ще се осъществява след края на изборния ден - при обявяване на гласуването за приключило. Няма да се снимат избирателните списъци, подчертават в решението си от ЦИК.

Още по темата

Снимането в реално време може да се прилага в Секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването; при броене на хартиени бюлетини в избирателни секции, в които е гласувано с такива, както и в процеса на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Решението на ЦИК е взето на основание на текстове от Изборния кодекс, според които при отварянето на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение, може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели,  по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция и представители на средствата за масово осведомяване.

Осигурява им се пряка видимост, включително чрез видеозаснемане или видеоизлъчване при спазване изискванията за защита на личните данни при преброяване на гласовете. Осигурява им се и пряка видимост при приемането и проверката на протоколите на СИК, както и прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство в РИК.

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 10 месеца

Утре ще видиш кой може да мисли.

43

Анонимен

преди 10 месеца

До Анонимен Aз мисля че не можеш да мислиш

42

умната утре!

преди 10 месеца

То е ясно, че чалгарошапкарите са нагласили вече резултатите. Хубавото е, че са *** и алчни и ще се изпотрепат няколко дни след изборите и ще им цъфнат ocpaните зaдници :)