Снимка: БГНЕС

От 12 юли всеки шофьор, който минава технически преглед за автомобила си, ще получава нов вид стикер за техническа изправност - така нареченият екостикер. Той ще показва колко вредни емисии отделя автомобилът.

Новите екостикери ще дават информация за регистрационния номер, собственика и екологичния стандарт на колата.

Според степените на екологичност на автомобилите от догодина кметовете ще могат да определят дни, в които автомобили с по-ниска екологичност няма да могат да влизат в определени зони. Това разясни пред БНТ директорът на Агенция "Автомобилна администрация" - Бойко Рановски и добави, че ограниченията и контролът остават в ръцете на общинската власт.

Информацията за екологичната категория на автомобила ще може да се чете дистанционно от стикера, който ще се поставя на предното стъкло, добави той.

Всички пунктове за годишни технически прегледи са оборудвани с технически устройства. Всички, които са заявили необходимото количество стикери, са си ги получили. Тези, които са заявили вчера, ще ги получат днес, обясни Бойко Рановски.

 "Ние не казваме, че като нормите в закона влизат на 1.01.2022 г. от 1.01 ще се въведат и забрани. Това е преценка на кмета - в дни, в които има замърсяване, в които качеството на въздуха се е променило- тогава ще се ограничава влизането в определени зони на определена група автомобили според групата, която е определена. Тези зони ще се определят от кметовете на общините. Контролът в тези зони ще е правомощие на кметовете на общините. Какво ще се случи с живущите, какво ще се случи с държавните учреждения, които попадат в тези зони - това ще бъде решение на кмета на съответната община", коментира Рановски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase