Снимка: Pixabay

След като преди седмица жена беше нападната от мечка в гората, докато бере гъби, обходите за прогонването на животното навътре в гората от горските служители в района на Белица продължава.

Всички се надяват животното да се е отдалечило високо в планината.

Още по темата

"Вече е безопасно за всички туристи, билкари, гъбари. Издадена е заповед, утвърден е график, има постоянно присъствие на горски служители в района около мястото на нападението. Мечката като усети, че има постоянно присъствие на хора, тя се стреми да се отдалечи, най-вероятно вече е високо в планината. От петък до тази сутрин мечката не е засичана в района, има поставени фотокапани", заяви пред БНТ Иван Бакъшов, служител на Държавното горско предприятие.

По думите му районът е безопасен, дават се указания на всички туристи да бъдат шумни и да се движат на групи.

 "Фотокапаните са разположени на стратегически места, които да улавят движението на мечките и на всички животни, които се намират в гората, което спомага да ги наблюдаваме какво правят и къде се движат. 5 на брой са фотокапаните. Има мечка, засичана на фотокапана, но не можем да кажем дали е същата мечка, доста голяма е", допълни лесничеят Стоил Генев.

По думите му има 3-4 мечки, които се движат в този район, следите се разпознават по големината на лапите.

Нападнатата жена продължава да се възстановява в болницата в Разлог, очаква се скоро да бъде изписана.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 година

Типично по нашенски - две седмици парларене на глупости, телевизиите и пресата - щастливи! А всичко е просто - раздават на разните берачи по един ГОЛЯМ пиперен спрей с няколко милиона сковила люто и всяка една мечка в света, ако ще и 700-кг кодияк* да е, моментално ще търти да бяга с 60км/ч! Тези флакони могат да бъдат оборотни. Носът на мечката е много чувствителен 5-6 пъти по-чувствителен от кучешкия.*- подвид на кафявата мечка гризли с тегло до 1 тон! Живеят на о-в Кодияк, до Аляска.

18

Американ

преди 1 година

Колкото по-малко стръвници - толкова по-добре.

17

НАСТРАДАМУС

преди 1 година

А тази *** що дири на територията на мечката . Ами ако беше дошла във моята наслествена гора да бере гъби сана на гъбари щеше да ми стане .Аре стига със тая толерантност към този крадлив етнос че това ще ни изяде главата накрая