Кои са най-желаните специалности за българските студенти и каква е реалността на пазара на труда?
 
"Младите хора имат различни нагласи в различни възрасти. Когато виждаме, че се ориентират към "Право" и "Психология", това е свързано с несигурността, която всички забелязваме след пандемията. Когато си минал през "Право", можеш да се пренасочиш според ситуацията на пазара и това, което се търси, защото си създал фундамент, над който можеш да надграждаш. "Право"-то е сигурно, тъй като няма как тези неща и това, което е същината му, да се преустановят". 
 
Това заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Експертът посочи, че избора на "Психология" и работата с човешки ресурси ще бъде едно от основните направления във всеки един бизнес и добави, че трябва да свикнем с това, че хората могат да се преквалифицират.
 
"В момента медицинските специалности са доста горещи, но за съжаление не знам доколко българските студенти се насочват към тях. Това е една сфера в развитието, която ще бъде доста актуална", каза още Василева.
 
Председателят на БКЗ обясни, че боравим с една нова генерация - нет генерация, алфа генерация, която е уверена с технологиите и се стреми към самостоятелност, но е привързана към семейство и приятели, обожава да работи в колектив.
 
"Това ще тласне тази генерация към предприемачество или това хората да създават бизнес или компанията, в която искат да се развиват. Ще имаме много повече компании - те могат да бъдат от един човек и той да работи в сферата на услугите. Тази генерация е обвързана много с приятелите, имат изключителен нетуърк, който да им помага в дейността - ще бъдат много полезни на бизнеса", категорична е Василева.
 
Тя добави, че за никого не е тайна, че в България имаме застаряващо население и се усеща глад на кадри.
 
"Тук са интересни два въпроса - дали ще може образователната система да подготви кадрите, които са необходими и дали ще може да подготви това население, което е преминало през обучения, които не са адекватни за пазара на труда", изтъкна Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase