Снимка: БГНЕС
Жената, която беше нападната от мечката е жива и здрава, а през последните три денонощия животното не е засичано в района. Надявам се да е високо в гората. Това обясни кмета на Белица Радослав Ревански пред bTV. 
 
Той е категоричен, че никой няма да убива мечката.
 
"Два часа след нападението тя беше засечена в същия район и затова забраних достъпът до него, нямаме разрешение за отстрел", обясни кметът.
 
Аки Исмаил, който е горски служител, обясни, че е възможно мечката да бъде прогонена. "Това е животно, което мигрира, не може да стои там, където има шум", изтъкна той.
 
Радослав Ревански обясни, че е взето решение да се направи кампания и среща с местната общност, защото продължават да ходят за гъби. "Казах им: Като ходите за гъби, бъдете по-шумни. Дивите животни бягат от хората", посочи кметът.
Още по темата
 
Той припомни, че преди 30 дни е имало издадено разрешение за отстрел, но животното не е намерено. "Тя си е в гората и няма да се отстрелва, нямаме лошо отношение към животните в община Белица", каза още той.
 
Местната власт поиска отстрел на животното след нападението, но хора създадоха онлайн петиция в защита на мечето.
 
"Това е просто недопустимо в една цивилизована европейска държава. Нормално като отидеш в гората да имаш едно на ум, че нещо може да се случи. Дали змия, дали нещо друго. Просто трябва да започнем да имаме хуманно отношение към животните", каза Цветелина Йорданова, инициатор на петицията в защита на мечката.
 
"От фондация "Четири лапи" смятаме, че при всички положения трябва да се направи възможното животът на мечката да бъде запазен, както и районът да бъде безопасен за хората там", отбеляза Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки.

Коментари Напиши коментар

42

Обективно

преди 1 година

ЗАЩО ГЪБАРИТЕ НЕ НОСЯТ СПРЕЙ ЗА МЕЧКИ?!? ВСИЧКИ ЖИВОТНИ ЛИ ЩЕ УБИЕМ, КОИТО НИ ПРЕЧАТ ДА ИМ УНИЩОЖАВАМЕ ХАБИТАТА???А МАЛКИТЕ МЕЧЕТА, КОИТО ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ МАЙКА? .... ЗВЕРОВЕТЕ СМЕ НИЕ!

41

Голямо

преди 1 година

престъпление е извършила мецана - проявила е расизъм.

40

Анонимен

преди 1 година

В новините съобщиха, че ще я убият. Била засечена отново. Ако това е истина, просто е безумие. Да започнат да избиват всички животни в гората, за да могат гъбарите или тези, които ходят за дърва, да си ходят спокойно. Това не е нормална държава.....