Снимка: БГНЕС

Огромни щети в различни части на страната след бурята, която се разрази преди ден. Хиляди къщи и стотици автомобили пострадаха от градушката в Червен бряг.  Десетки са сигналите за паднали дървета и изпочупени автомобили в Пловдив. Силна буря, придружена с градушка, наводни улиците на Мадан.

Ледените топчета в Червен бряг на места са били с размери на юмрук. Няма пострадали хора, но щетите са огромни.

За да сменят изпочупените стъкла по автомобилите си, жителите са принудени да пътуват до Враца или до Плевен. Оказва се, че в тези сервизи записват вече за края на другата седмица.

В града беше свикан общинския кризисен щаб. Открита е и телефонна линия за сигнали от гражданите.

Община Червен бряг може да потърси помощ от държавата заради щетите от градушката, съобщава БНТ.

Бурята е причинила задръстване на шахти. С помощта на пожарната всички улици вече са отводнени, а обстановката се нормализира, съобщи кметът на Мадан Фахри Молайсенов. Щетите от пороя тепърва ще се установяват.

Още по темата

В Пловдив сигналите за щети по автомобилите след снощната буря са десетки. Гражданска защита и пожарната служба са реагирали на над 70 сигнала. Мобилизирана е цялата налична общинска техника за разчистване на тротоари и улици от падналите клони.

Доста дървета имаше паднали, доста автомобили има увредени – смачкани капаци, счупени прозорец, каза Георги Стаменов, кмет на район "Централен" - Пловдив.

Сред потърпевшите от бурята е Явор Симеоно, който е трябвало да пътува за Панагюрище. Когато излиза от дома си обаче, заварва новата си кола изпочупена от паднало дърво.

Заради многото пострадали автомобили,сервизите в Пловдив не могат да смогнат с работата. Постоянно имаме запитвания, доставчиците на стъкла даже не могат да смогнат, казва Атанас Атанасов – управител на сервиз за смяна на автостъкла в Пловдив.

Обезщетение от застрахователите за нанесените от бурята щети върху автомобилите ще получат тези, които имат застраховка "Автокаско".

 За съжаление, само клиентите, които имат каско, биват обезщетявани, тези които имат "Гражданска отговорност" - това няма как да бъде покрито, казва Иван Петков, застраховател.

Ако автомобилът няма автокаско, възможността е хората да предявят иск за обезщетение от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase