Снимка: Кадър, БНТ

74-годишен мъж от Балчик вече втора седмица не може да напусне дома си, след като съседът, с когото е водил дълга съдебна битка, е получил разрешение да огради своя имот. Така пътят, по който комшията е стигал до мястото си, е затворен.

Със ситуацията трябва да се справи Иван Първанов, който е купил имота си във вилната зона още в средата на 80-те години.

"Когато той си купи мястото, нямаше нито едно място купено. Първи го купи, направи си вила, направи път”, обяснява пред БНТ съседът Димо Данев,

Пътят е бил чакълен, добавя Данев. Други съседи потвърждават, че участъкът е използван като улица, но твърдят, че това е плод на добросъседски отношения.

Вълко Василев бетонирал пътя миналата година. По думите му, съседите преди време като правили строежите си, искали да вкарват материалите и го помолили да дръпне мрежата си, за да могат да влизат. "На всичките излазът ни е на улица 10-а. Ей там долу е", показва Василев.

Между улица 10-та и имотите на Иван Първанов и съседите му стои висок и стръмен скат. "Целия Балчик да обиколите е така и всеки си прави подходи”, допълва Вълко.

Иван Първанов изгражда подхода към къщата си през имота на съседа преди повече от 20 години. "20 и няколко години аз на никой нямам претенции и за нищо. И решиха да ми вземат и пътя, който ми е даден със заповед номер 32 95-а година за достъп до терена”, коментира Иван.

Съдът е позволил на Христо Янев, с когото Първанов се съди, да огради имота си, включвайки и спорната улица. Янев купува имота си през 2005 година.

Христо обяснява, че просто иска законни граници:  "Дали са вляво, вдясно, искам да имам спокойствие, аз съм дошъл на пенсионна възраст да живея спокойно. Да ми определят граници. Те определиха едни граници, които г-н Първанов не го устройваха и започна да съди общината", допълва мъжът.

След години съдебни спорове, Административният съд отхвърля исковете на Първанов, а съседът построява ограда. Първанов завежда ново дело. "1 година по-късно, на още една инстанция казаха: да, има разминаване поради неправилно замерване навремето, че е било по-примитивно, сега е електронно замерване, има разминаване с 54 квадратни метра”, допълва Христо Янев.

Янев премества оградата си, но подава иск да встъпи във владение на целия си имот, който включва и участъка, по който преминава Иван Първанов. Решението на Върховния касационен съд е в полза на Христо Янев и той изгражда новата ограда.

"През 2018-а година, когато Иван Първанов заведе този иск, аз направих среща с неговия адвокат и му обясних – безсмислен е този спор – тези 54 квадрата, които искате да вземете от другата страна между границата на двата имота, предпочитаме да ви осигурим право на преминаване, да сключим едно споразумение – вие минавайте отдолу, не ни карайте да местим тази ограда”, разказва адвокат Асен Атанасов.

Сега Първанов се чуди как ще се снабдява с хранителни продукти и лекарства. Засега му помагат добри хора. Има от другата страна малък път, който за възрастния човек е стръмен и опасен и не ползва.

От община Балчик заявиха, че нарушение на закона няма. "Оградата е направена точно съгласно съдебното решение. Съгласно кадастъра той има достъп до имота си. Независимо, че скатът е стръмен, той досега можеше да си направи пешеходни стълби. Общината няма право да строи в частен имот. Като му направим достъпа през общинската част, следващите метри до къщата кой ще му ги направи?”, попита кметът на Балчик Николай Ангелов.

И така, оградата, преграждаща пътя, е законна. А единственото решение е възрастният мъж да изгради подход към имота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase