Снимка: архив, БГНЕС

Облак от типа на този, който причини торнадото в Чехия, е минал във вчерашния ден над Северна България. Това съобщи пред БНР Цветелина Димитрова, която оглавява дирекция „Технически и оперативни дейности“ в Агенцията за борба с градушките.

Във Врачанска област има пречупени големи дървета. Тепърва ще се обследват пострадалите вчера райони в страната, уточни Цветелина Димитрова.

Още по темата

„Положението е тежко в страната. Вчера премина много добре изразен студен атмосферен фронт. Изключително мощни купесто-дъждовни облаци се развиха над цялата страна,“ каза тя.

ИА „Борба с градушките“ е обработила над 100 опасни облака. Изстреляни са били 1900 ракети. Осъществен е и полет със самолет, който в Северна България е извършил мероприятия, свързани с градовата защита.

„Червен бряг е извън защитата. Там не сме обработвали тази част от облака, който вече е значително по-слаб от това, което се случва над защитаваната територия. Там също имаме поражения, съобщения за силна градушка. Градоопасните облаци бяха много по-мощни от това, което е в Червен бряг извън защитата“, коментира Цветелина Димитрова.

На този етап самолети там не могат да летят по технологични причини заради ограничения във височината на полетите, поясни тя.

Днес студеният фронт се изнася от страната. Очаква се развитие на градови облаци в Източна и Южна България. По-изразени тези процеси ще бъдат в североизточната и югоизточната част на страната, предупреди Димитрова.
 

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 година

Помните какво е написал на гърба си Трифонов : Аз идвам и водя ада след себе си"! Ха-ха-ха, Трифонов поведе избирателите си! Ще ги заведе!

10

11

преди 1 година

Ади бе?!

9

Анонимен

преди 1 година

Тези облаци преди да стигнат Червен бряг, нали се сещаш колко километра са пропътували?!? Тази агенция за защита брои мухите.. апрпопо - ледените късове.