Снимка: БГНЕС

Общо 265 български общини са в трескава подготовка за извънредните парламентарни избори, които ще се състоят на 11 юли. Освен задължителното гласуване с машини в секциите с над 300 избиратели, новото сега е, че общините сами трябва да купят дезинфектанти и лични предпазни средства за изборните секции.

Установени са редица нарушения в доставките от Здравното министерство на изборите на 4 април и използването на дезинфектант за ръце, чието съдържание на отговаря на изписаното на етикета, съобщава БНР.

Държавата задължи общините да купят дезинфектанти, за които производителят е длъжен да издаде декларация за съответствие и информационен лист какво съдържа биоцидът.

България е в зелената зона по заболеваемост от COVID-19, но противоепидемичните мерки са в сила до 31 юли, включително и за извънредните парламентарни избори на 11 юли.

С постановление № 188 от 17 май на Министерски съвет за осигуряване на здравословните и безопасни условия за работата на районните и секционните избирателни комисии държавата отпусна 2,1 милиона лева, колкото бяха и парите за лични предпазни средства и дезинфектанти и на изборите през април.

"Дезинфектанти, индивидуални средства за защита ще бъдат осигурени децентрализирано", пояснява областният управител на Велико Търново Георги Гугучков. За разлика от изборите през април, когато дезинфектанти, маски, ръкавици и гащеризони бяха поръчани и доставени от Здравното министерство, сега парите са разплатени по области за районните комисии и по общини за секционните.

Парите обаче не стигат, за да се изпълни здравният протокол за изборите, разписан от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заяви кметът на Димитровград Иво Димов. Като заместник-председател на Националното сдружение на общините той поиска от служебния премиер Стефан Янев още 5 милиона лева за общините.

"За изборите на 4 април направихме този разход и не ни беше възстановен, общините са в криза", аргументира се Иво Димов.

"Във всяка секция да има хора, които да проверяват температурата на влизащите, включително през определен период от време да се дезинфекцират средствата и се оказа, че голяма част от тези дейности са дофинансирани през бюджетите на общините. За всички 265 общини, по груби сметки, би трябвало да се дофинансират с близо 5 милиона лева, за да спазим този протокол. Ние и без това не разполагаме с кой знае колко свободни средства. Не е разумно, според мен, да ги даваме за национални избори, точно общините"., допълни той.

На този етап няма яснота ще бъдат ли отпуснати поисканите от Националното сдружение на общините 5 милиона лева за дезинфекция на изборите.

Притеснение за парите по дезинфекцията на секциите има в Сливен, казва секретарят на Общината Валя Радева.

"Не мога да отговоря дали средствата, които имаме, ще стигнат за плащане на извънреден труд на тези лица, защото разбирате, че в самия ден е необходимо да има лице, което да осигурява дезинфекцията в сградите".

И общините се оправят кой както намери за добре. За допълнителните плащания по здравния протокол в община Павликени ще вземат пари от отпуснатите за техническо обезпечаване на изборите - т.е. от сумите за хартия, химикалки, тонери, обяснява секретарят на община Павликени Румянка Гавраилова.

"За хората, които ще бъдат наети за осигуряване на този процес в тази му част, ще се справяме със средствата, предоставяни за организационно-техническата подготовка на изборите".

На този етап няма и яснота кой ще купи и осигури памука и спиртния разтвор за дезинфекция на машините за гласуване. На изборите на 4 април за това по два договора Здравното министерство похарчи 29 754 лева за общо 9500 машини.

Всяка община по различен начин извършва доставките на личните предпазни средства и дезинфектантите за изборните секции, още повече, че в здравния протокол сега разписаното е много по-пестеливо и различно от това за изборите на 4 април.

Маски с висока защита сега се предвижда да има само за COVID секциите и за подвижните секции за карантинираните, но не и в стандартните изборни секции. Не е разписано какви количества дезинфектанти за ръце, под и повърхности трябва да бъдат осигурени във всяка секция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase