Снимка: БГНЕС
Дете от специализирана социална институция в Мездра е с тежки наранявания след инцидент. Момчето е прието в "Пирогов" с наранявания по ръцете, причинени от връзване и стягане, съобщи bTV. Лекарите с много усилия са успели да спасят пръстите на детето от ампутация.
 
Според първоначална информация, детето е било завързано за легло от друго, по-голямо дете. 
 
В Дома за настаняване от семеен тип живеят 14 деца и пълнолетни с увреждания. Пострадалото момче е на 9 г., а инцидентът е станал в петък срещу събота. 
 
Полина Александрова, директор на Центъра за настаняване, обясни, че детето в момента се възстановява и допълни, че дежурните възпитатели, допуснали това да се случи, ще бъдат наказани с дисциплинарно уволнение. 
 
"Друг потребител на 21 г. го е завързал, по негови думи, вечерта. Две гледачки е имало по това време на смяна. Всеки потребител живее в отделна стая. Нямам представа как не са забелязали", каза още Полина Александрова.
 
Гледачката Ивка Филипова, която е била дежурна по време на инцидента, обясни, че до 20:15 ч. вечерта в петък е сложила децата да спят и после са почиствали къщата. Предполага, че детето е било вързано след това.
 
"Обикаляме стаите, не съм видяла, че детето е вързано. 21-годишният потребител го видях във всекидневната, после си отиде в стаята и слушаше музика. В 4 ч. надникнах в стаята и детето спеше - завито", обясни жената. Тя допълни още, че пострадалото момче не може да говори, а извършителят създава проблеми от години.
 
За инцидента се разбира чак сутринта, когато другата смяна намира момчето завързано. "В 7 ч. си издадох смяната, в 7:30 ч. ми се обадиха да се върна, че на детето са му посинели ръцете. Беше вързано с чорапогащник", допълни Филипова.
 
На въпрос чувства ли се виновна тя отговори: "И не, и да, защото аз съм от много години, познавам децата и потребностите им. Но то нито звуци е издало, нито е плакало".
 
Кметът на Мездра Иван Аспарухов коментира, че редът и дисциплината не заместват вниманието и грижата. 
 
"Опираме до административно-правни въпроси. Да, ще бъдат наказани. Ние имаме деца, които са отгледани тук, пораснали тук... какъв е изходът от тази система? Къде ще отидат децата с тежки увреждания и специфични потребности?", каза кметът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase