Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Горещи въздушни потоци от пустинята Сахара нажежават температурите у нас до червено. Максимумът на топлата, африканска вълна, под чието влияние се намираме, ще бъде утре и в петък. Температурите ще стигнат до 37 градуса. Това прогнозира пред “Труд” климатологът проф. Георги Рачев, преподавател в катедра “Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

“Този топъл въздух, който е при нас, е с произход Сахара. Във вторник може би хората са забелязали, че небето беше млечнобяло, а не синьо. Причината е, че имаше много фини прахови частици, които се формират над пясъчните и глинести пустини в Сахара. Това е фин силикатен прах, който е успял да премине няколко хиляди километра и да достигне района на Италия и Балканите”, обясни проф. Рачев и уточни, че явлението не е екстремно, а нормално за климата по нашите географски ширини.

Утре и в петък максималните температури ще достигат от 32 до 37 градуса, като в района на Видин, по поречието на Дунав и в Горнотракийската низина ще са до 38 градуса. Това е близко до абсолютните максимуми, но е на 2-3 градуса под тях, посочи още климатологът.

Въпреки необичайно студеното време, което имахме през пролетта и в началото и средата на юни, климатолозите вече регистрират и тропични нощи у нас.

“В България имаме сериозно увеличаване на така наречените тропични нощи - това са нощите, през които минималната температура не пада под 20 градуса. А когато прибавите максимална от 25-27 градуса през деня, се получава тропичен ден. В съчетание с това, което наблюдаваме в последните дни - влажността на въздуха е много висока, това е все едно, че сте на Карибите, на Доминикана”, посочи проф. Рачев. По думите му на база годишен брой тропичните нощи у нас се увеличават с повече от 30% през последните 20 години.

“Най-често засягат не само морето, но и централните и низинни части на България, районите до реки. София не прави изключение - увеличението на тропичните нощи е още по-голямо тук. И сега сме на границата за тропични нощи, ако съдим по станцията на НИМХ в “Младост”. В центъра е по-топло и там температурите през последните две нощи са практически 20 градуса и ние можем да говорим за тропични нощи”, каза още ученият.

След горещата вълна, през уикенда ни очаква леко захлаждане - температурите с 2-3 градуса ще се понижат. До края на месеца времето ще остане топло, като морската вода ще достигне 23 градуса. Юли се очертава също топъл, с нормални температури.

В началото на юли термометрите ще стигнат до 40 градуса

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase