Снимка: БГНЕС

"Условията, която налага тази наредба, са неизпълними и през нея прозира желанието да се развие този сектор - туризъмът, вместо да се развива". Това коментира пред БНТ Йордан Ибришимов от Българското кемперско общество по повод предложените изменения в правилата за кемпери.

Трябва да се извади редица от документи, които са много трудни. Такова едно изваждане всъщност ще коства много време на човек, който желае да притежава парцел за кемпиране и в същото време, той ще може да го ползва само 3 години, обясни Ибришимов.

Още по темата

Няма нищо лошо в свободното кемпиране, то е регулирано в много страни, каза още Ибришимов. По думите му обаче, инфраструктурата в България е нулева.

Новата наредба с проект на местата за диво къмпингуване коментира и кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

Истината е, че тази наредба не е пълна. Но дори и да беше, тя нямаше да има смисъл. Докато не се регламентира точно дивото къмпиране, всеки следващ нормативен акт няма да има смисъл, категоричен е Лапчев.

Над 70% от приходите в този туризъм са не просто от нощувките, а от интересите на хората, които ходят по местни заведения, ресторанти, допълни Ибришимов.

Според него, наредбата с предложените нови правила няма да влезе в сила в скоро време.

Хората ще ходят, където могат - това е. Ако има къмпинги, ние с караваните и кемперите ще ходим там, каза в заключение Ибришимов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase