Снимка: БГНЕС

Броят на заетите в страната остава сравнително постоянен, а водещите икономически центрове привличат най-много работна сила - най-много са наетите в София, следват Пловдив и Варна.

Последните данни за заетите в страната са от годината преди пандемията. Разпределението на наетите и относителния им дял ясно очертават водещите регионални икономики и най-добре развитите местни пазари на труда, пише Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

По последни данни за 2019 г. броят на наетите по трудово и служебно правоотношение общо в страната надхвърля 2.32 милиона души, като броят им остава относително стабилен спрямо предишната година. Най-голям е броят им в столицата – 768 хил. души, следвана от Пловдив със 145 хил. души и Варна със 129 хил.

Общините с над 20 хиляди наети са общо 17. Общините с под 1000 наети са 76, с под 2000 – 132, или половината от всички. Очаквано предвид голямото им население, всички общини в челните двадесет са областни центрове.

Между 2018 г. и 2019 г. най-голям ръст на наетите – със 17.4 хил. души – се наблюдава в столицата, резултат както на много динамичния пазар на труда и голям брой свободни работни места, така и на положителната миграция в пред кризисния период. В рамките на година наетите в Пловдив нарастват с почти 3 хил. души, а значителен ръст се наблюдава и във Враца (796 души), Димитровград (573 души) и Ботевград (541 души). Повече от половината общини обаче губят наети между 2018 г. и 2019 г., като най-сериозен е спадът в Раковски (-1769 души), Казанлък (-1569 души) и Бургас (-1505 души), съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Относителният дял на наетите е белег за активността и динамичността на местните пазари на труда. Отнесен към населението на 15 и повече години (което включва и хората в пенсионна възраст), най-голям е делът на наетите в малки индустриални общини – Челопеч (86%), Сопот (84%), Девня (83%), Раднево (73%), като тези много високи дялове отразяват обстоятелството, че тези общини привличат много работна сила от съседни общини. Челната петица се допълва от туристическия център Несебър (70%), а делът на наетите спрямо населението на столицата е 68%. В 253 общини обаче делът на наетите е под 50% от населението на 15 и повече години.

Последиците от пандемията през 2020 г. обаче най-вероятно водят със себе си и значителни изменения в регионалната карта на наетите. Ръстът на безработицата, на който бяхме свидетели беше концентриран в големите икономически центрове и по-малките общини, където туризмът е водещ икономически отрасъл, и по тази причина можем да очакваме, че общинските данни за наетите през кризисната година ще отразят тази динамика и съответно ще затвърдят лидерството на малките индустриални общини.

Коментари Напиши коментар

62

Кирил Пашов

преди 1 месец

за томбулата софя варна пловдив бургас велико тръново русе плевен стара загора сливен благоевград

61

Анонимен

преди 1 месец

Обявяваме томбола за всички вас, коментирали под нашата статия! Един от вас ще спечели 300 лева ако отговори правилно на въпроса ни! Ето и въпроса: Подредете по големина десетте най големи града в България! Всички коментари участват в томболата! Всеки от вас има право само веднъж да участва! Томболата ще се изтегли в края на месеца! Победителя ще бъде известен тук! За целта пишете си реалните име и фамилия за да удостоверите самоличността си с лична карта или шофьорска книжка! Успех!

60

Анонимен

преди 1 месец

Хитруват сьс заплатите и ще бьдат да бьдат само кухи общини.Всичко на минимална плаща но живота поскъпна.