Снимка: БГНЕС

За нови правила за къмпингуващите в страната се заговори и тази година като вече тече общественото обсъждане. До края му остава малко повече от 3 седмици. В това време заинтересованите могат да дадат мнението си, както и предложения и да променят правилата за дивото къмпингуване.

Сред едно от най-предпочитаните места за свободно къмпингуване е Карадере.  Огнян Стоянов е от София, но притежава къща в Бяла. Сподели, че за неговите деца и внуци това е начин на живот - да бъдат на палатка. Той обясни, че законът и наредбата са приети при старото правителство.

Още по темата

 "Този закон с всичките точки, които трябва да се изпълняват в наредбата, ограничава къмпингуването, да не кажем, че въобще става невъзможно свободното къмпингуване. Има повече от десет точки, които трябва да се изпълнят, скица, становище на пожарна, ХЕИ, химически тоалетни, контейнери за смет, договор със сметоизвозваща фирма, паркинг, охрана, бариери, косене на трева и т.н. Това са неща, които някой ще ги направи, така че докато това не стане, на практика къмпингуването е забранено", коментира в "Денят започва" Огнян.

"Ние стоим зад един от трите плажове, обявени за природосъобразен туризъм. Тази наредба се опитва да направи някакъв регламент за свободно къмпингуване, но де факто тя ще забрани не само на тези три места, тя е наредба за цяла България и реално свободното къмпингуване ще бъде поставено в един нонсенс", каза Мария.

По думите ѝ така разписана тази наредба, означава, че на всички терени, било то държавни, общински или частни, това може да се случи само и единствено ако държавата, общините или частният собственик имат желание да направят подобни биваци.

Главният еколог на община Бяла Атанас Атанасов коментира, че тази наредба вероятно ще бъде приета за следващата година.

"Тази година сезонът почти започна, свободното къмпингуване вече е започнало, така че много от нещата не са съобразени с наредбата, тя все още не е влязла в сила. Наистина има доста документи, но всички тези документи регламентират едно свободно къмпингуване, което ще бъде на места, където, например, ще се поставят съгласно регламента тези палатки, кемпери и каравани", каза екологът.

По думите му едно от съществените неща в наредбата е, че е осигурен транспортен достъп до местата за къмпингуване.

 "Доста хора, които са идвали в Бяла и посещават Карадере, могат да кажат, че такъв осигурен транспортен достъп до тези места, където би могло да се регламентира къмпингуването, все още няма", обясни Атанасов.

За целта според него би трябвало да се изгради съпътстваща инфраструктура - пътища, вода, канализация.

Според проектонаредбата за дивото къмпингуване може да се окаже, че собственик на частен имот в един момент може да се окаже собственик на малък къмпинг. Подготовката трябва да е доста сериозна, докато всичко това се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase