Снимка: БГНЕС
Възрастните хора от дом "Възраждане" в Русе седят заключени вече от година и два месеца. Заради коронавируса им е забранено да излизат навън, въпреки разхлабването на мерките. Потърпевшите готвят гражданско неподчинение, ако забраната не бъде отменена, информира БНТ. 
 
Хората от дома споделят, че се чувстват като затворници. Разрешено им е да се разхождат само по коридорите и в малкия двор към сградата. Най-много им тежи, че не могат да видят близките си.
 
В дома са настанени 160 души. Възрастните хора са категорични, че няма да се откажат от правото си да се движат свободно и ако никой не им обърне внимание, във вторник ще излязат на протест пред портите на социалното заведение.
 
"Ние не си виждаме децата, ние нямаме време да живеем, мускулите ни атрофираха. Толкова сме изнервени! Искаме да си купим нещо от магазина, не можем. Сестрите ни купуват лекарствата. Докога ще стоим в дома затворени", пита Ани Илиева. Отговорът на този въпрос даде зам.-кметът на Община Русе Енчо Енчев.
 
"Смятам, че това е абсолютно неразумно решение. В края на краищата, извънредната обстановка е до края на юли месец. Как си представяте да пуснем из града 200 души, след което те ще се върнат обратно. Ами ако един от тези хора внесе заразата? Това е недопустимо!", коментира Енчев. 
 
През юли миналата година в дом "Възраждане" имаше огнище на COVID-19. 10 души не успяха да се преборят с инфекцията. А в момента само 60 са пожелали да се ваксинират.

Коментари Напиши коментар

10

14 месеца затвор

преди 1 година

Ваксинирахте ли тези хора?! Ако не сте марш дружно в пандиза.

9

Ако е вярно

преди 1 година

Нито е законно, нито е редно, нито е човешко.Едва ли всичките са поставени под запрещение, а такива домове има в цяла България. И там ли има подобен затвор? Тези въпроси се решават от лекари, не от кметове.Както те са сменяли нашите бебешки пелени, така ние трябва да сменяме техните старчески пелени.Човек трябва да си отиде от този свят поне на нула. Ако не е допринесъл с нещо за нещо.

8

Анонимен

преди 1 година

Доста нагъл беше този Енчев, те хората са в затвор направо. Явно и на близките им, така е по-добре. Те са много възрастни да си сложат по една ваксина, нищо не губят.