Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свръхпроизводството на лавандула у нас буди редица въпроси. Как се стигна до бума от насаждения? Как ще се търгува лавандуловото масло? Проблемите около розовото масло са не по-малко. Как да опазим емблематичния ни продукт от ментета? И могат ли да се решат проблемите на розопроизводителите?

Тези теми бяха сред акцентите в разговора между изпълнителния директор на БНАЕМПК Гергана Андреева и водещата на "Бизнес старт" Живка Попатанасова.

"Бумът с насажденията лавандула стартира от 2017 г. със създаването на големи площи в Северна и Североизточна България. Последните години производството е доста популярно, но и хаотично", каза Андреева.

Според нея това е пряк резултат от инвестиционните намерения на земеделски стопани, които не са се занимавали досега с подобен вид култура. "Факт е, че сме на първо място в производството на лавандула, но това не ни радва от гледна точка на свръхпроизводството, което не може да бъде използвано в пълния си потенциал“, отбеляза Андреева.

„Заради това положение сме възпрепятствани и да следим отблизо на 100% качеството, което предлагаме на пазара“, уточни още тя. „Голяма част от маслото не отговаря на необходимите показатели. То трябва да бъде в определен стандарт 35/15, който е създаден от специалисти.“

Изпълнителният директор на БНАЕМПК коментира, че необработеното производство остава в складовете и трябва да има ред при засаждането. "Като браншова организация нееднократно отправяме апел към отговорните институции на държавно ниво да се въведе ред в работата,“ каза гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Така, както съществува закон за маслодайната роза, така трябва да има ред и за този вид култура“, допълни изпълнителният директор на БНАЕМПК.

"Факт е, че законът за маслодайната роза даде публична информация за това кои са земеделските стопани, които се занимават с това производство, колко са преработваемите мощности, къде са локализирани масивите и колко са сключените договори между производители и преработватели преди всяка кампания.“

От разговора стана ясно, че България е на крачка да получи уникален код от ЕС за защита на розовото масло – нещо особено важно предвид факта, че фалшиво масло се предлага от трети страни с претенциите да бъде българско.

„В края на миналата година част от този проблем беше коригирана със създаването на национален митнически код за розовото масло. С него се контролира вноса и износа към трети страни“, обясни Андреева.

Целия коментар вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase