Снимка: БГНЕС

Българският бизнес е в очакване на лятото, каква е нуждата от чужди туристи за да се спаси бранша? Преди този въпрос остава напрежение между хотелиери и концесионери за цената на чадърите и шезлонгите.

На 1 юни ще стане ясно колко ще бъде намалението на плажните принадлежностите през летния сезон. Подобна отстъпка за туристите имаше и миналата година. По зати причина държавата ще намали на концесионерите с 50 до 100% таксата за годината. Така коментира ситуацията министърът на туризма Стела Балтова пред Нова телевизия.

Още по темата

Според нея, е важно за българските туристи плажните принадлежности да бъдат на приемливи цени. "Има очаквания на нулева цена. Имаше концесионери, които тръгнаха в тази посока. Това ще е сериозно облекчение. Те вече са откликнали, защото срокът за предложения минава. Веднага ще подпишем търговските условия. От утре тръгваме на проверки. Ще обявим цените на плажните принадлежности на сайта на министерството", обясни тя.

Според министър Балтова тази година е по-трудна от 2020, колкото и да изглежда, че ще има по-добро лято. Тя увери, че има осигурен достатъчен брой ваксини за заетите в туристическия сектор.

"Туристическият бизнес в България очаква всички туристи - и български, и чуждестранни. Подготвени са много добре за това. Те са готови да отговорят на всички изисквания за спазване на противоепидемичните мерки. Много важно е да се знае, че България е сигурна и безопасна дестинация", увери Балтова.

По думите й, от няколко показателя зависи дали ще има руски туристи. "Проблем има при броя на ваксинираните у нас, защото изоставаме сериозно. Броят на новите заразени намалява. Поканихме руска делегация да се увери на място, че България е сигурна дестинация", допълни служебният министър.

Сред мерките, които се обсъждат за привличане на туристи е и да има безплатни антигенни тестове на летищата при посрещане на чужденци. Настоява се и за отпадане на PCR тестовете. Това е възможно между балканските държави и вече е факт при румънските граждани, обясни Балтова.

Тя припомни, че 30 000 ученици и учители ще посетят безплатно морето като част от национална програма "Отново заедно". Туристическият пакет ще включва изхранване, нощувка, но и участия в арт събития, посещения на музей и други атракции. Подбор ще бъде направен от образователното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase