Снимка: архив, БГНЕС

Предупреждение за опасно време е в сила в цялата страна. Очакват се гръмотевични бури, локални интензивни валежи и градушки.

Оранжев код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за 4 области в страната - Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, сочи информацията на НИМХ.

В по-голямата част от страната ще духа много силен северозападен вятър с пориви до около 80 км/ч.

През деня от запад валежите ще започнат да спират, а облачността да намалява. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува по-хладен въздух. Максималните температури ще бъдат предимно между 19 и 24 градуса, в София около 18 градуса.

През нощта срещу събота валежите в Източна България ще продължат, на места с гръмотевици.

През почивните дни ще настъпи временно стабилизиране на въздушната маса над страната. Ще бъде с променлива облачност, с повече слънчеви часове в събота, все още ветровито. Валежите ще са на по-малко места: в събота сутринта в отделни източни райони все още ще превалява, а след обяд слаб краткотраен дъжд е възможно да превали в Родопите; в неделя в следобедните часове, главно в Родопската област, ще превали и прегърми. Сутрин - сравнително хладно, дневните температури слабо ще се повишат.

В понеделник въздушната маса отново ще се лабилизира. Със североизточен вятър температурите ще се понижат и ще бъдат малко по-ниски от обичайните. Облачността ще е значителна, на много места ще има валежи. Повишена е вероятността за локални значителни количества в Западна и Централна България. Главно в следобедните часове и до полунощ ще бъде с гръмотевична дейност. Остава и с повишена вероятност за градушки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase