Снимка: БГНЕС
Мъртви прасета изплуваха от река Янтра в покрайнините на горнооряховското село Писарево, съобщи БНР. Районът е отцепен от полицията, прокуратурата и Агенцията по безопасност на храните извършват проверка. 
 
Мъртвите прасета са 10 и имат ушни марки, по които разследващите органи предстои да установят от кое стопанство идват. Учени от БАН са забелязали днес животните на брега на Янтра край село Писарево. Учените са извършвали обследване на райони по НАТУРА 2000. 
 
Започната е проверка като е образувано досъдебно производство за замърсяване на околната среда и за евентуално разпространение на зараза, посочиха от Районна прокуратура Велико Търново. 
 
От Областната структура на Агенцията за безопасност на храните отказаха да коментират случая. 
 
Тепърва ще се установява има ли опасност за околната среда и хората, както и ще бъдат назначени експертизи, които да установят от какво са умрели прасетата.  

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Коментари Напиши коментар

24

ПроСоТо

преди 7 месеца

До Даа..Салути!..Аз пак закъснях,макар че нямаше да се изразя точно така..Сега вече е написано...Но пък мога да си позволя друга волност:..-Щом не са изплували още мъртви тикви,значи проблема не е толкова тежък..

23

ееееееее

преди 7 месеца

Прасетата са си живеели в реката. Пасяли са по дъното. След ката са умрели са изплували на повърхността. Толкова ли е трудно за разбиране.

22

Даа

преди 7 месеца

Не че нещо, но ако това на снимката е река Янтра, аз съм Колумб. Пък и къде са мъртвите прасета?