Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пътници от цял автобус, прибиращи се от Гърция, бяха поставени под карантина у нас, въпреки че са представили отрицателни тестове за COVID-19. Казусът коментира  пред БНТ Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Единствената информация, с която разполагам е, че на тях им е наложена карантина, въпреки че са представили някакви документи, каза адвокат Петрова.

Още по темата

 Според заповед на здравния министър от 18 май, влизащите на българска територия граждани трябва да представят или документ, че са ваксинирани, или положителен PCR тест, направен преди 180 дни, или отрицателен PCR или бърз тест, направен до 72 часа преди да стъпят на територията на България. Според Приложение 2 на тази заповед изрично е обособено какви да бъдат тестовете, които са медицински изделия, обясни адвокат Петрова.

Затова, по думите й, когато пътуваме е много важно да проследим какво е медицинското изделие и дали от отговаря на описаното в Приложение 2 към заповедта.

Относно т. нар. зелени сертификати за пътуване, адвокатът обясни, че предложението на ЕК за унифицирани документи все още не е придобило яснота до степен всички държави членки да иамт еднакви критерии, еднакви тестове и еднаква електронна система.

Документът не показва или не дава някакви конкретни права, той показва дали човекът е ваксиниран, дали има антитела или отрицателен PCR тест.

  Идеята е допълнителните правила да бъдат унифицирани за целия ЕС, но това все още не се прави и те са на национално ниво, подчерта адвокатът.

При поставена първа доза сертификат няма да се издава, категорична беше Мария Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase