Снимка: БГНЕС

Общ преглед
Букви от българската азбука - това беше символът на празничната атмосфера в София и други градове в страната. Балони с букви и гълъби полетяха в небето над Варна, а ученическо шествие премина по улиците на Благоевград.

Благоевград днес отбелязва двоен празник. Освен Ден на българската просвета и култура, 24 май е и празник на града.

Тържествата започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в двора на Националната хуманитарна гимназия,  известна като бивша "Солунска". Празникът продължи с ученическо шествие от Съдебната палата към площад "Македония".

"За мен това е един от най-светлите български празници, защото аз съм учител по български език и литература и винаги съм мислила, че словото – то е началото - словото трябва да ни служи и с него ние можем да учим децата, да печелим приятели, да осъществяваме контакти не само тук, но и по целия свят", каза учителката Десислава Пашова пред Bulgaria ON AIR.


Десетки балони с българските букви и гълъби полетяха в небето над Варна по случай 24 май. Десетки се стекоха на входа на Морската градина, за да се потопят в атмосферата на празника и да наблюдават зрелищното ветроходно състезание "Варна Ченъл Къп".


Буквите от българската азбука украсиха един от символите на Бургас - Моста. Въпреки че заради пандемията официално шествията в морския град бяха отменени, учители и ученици преминаха по главната улица на морския град.  Бяха организирани три празнични концерта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар