Снимка: БГНЕС

По 28-30 лв. се продават по пазарите и магазините първите череши в София, съобщава "Монитор". За да не се стряскат купувачите, търговците пишат нерядко на етикета цената само за 100 грама от вкусния пролетен плод и така се опитват да зарибяват клиентелата си.

28 лв. са били черешите вчера на пазара в столичния квартал "Красно село". На други места тя е по-висока с левче-два.

Във втория ни най-голям морски град – Бургас, плодът също се предлага за 30 лв. на килограм, като вносът е от Гърция, уточнява БНТ. Макар в момента цената да е значително по-ниска, то тя пак се вижда висока на потребителите.

"Цената на черешите, че са 30 лв. за килограмсе дължи на това, че са внос от Гърция по-точно от остров Крит, и просто винаги, когато излиза някакъв продукт за първи път, се получава нещо като спекулация - който го произведе първи, той определя цената. Може да кажа и 60 лв. за килограм, може да кажа и 100 лв.", обясни търговецът Иван Атанасов, който е сред малкото, заредили череши на пазара „Младост“ в Бургас, пред репортер на държавната телевизия.

На жителите на крайморския град логично цената се вижда висока, въпреки че сезонът на черешите все още не е дошъл. Затова и търговците, които продават от скъпите череши, не вярват, че повечето хора биха си купили на тази цена. "Аз знам, че няма да ги продам тези череши

Най-вероятно ще ги изям или ще ги подаря на някого. Просто искам да покажа на хората, че в този магазин има череши", споделя още Иван, цитиран от БНТ.

Очакванията са още на първи юни, навреме за Деня на детето, по пазарите в Сливен и Кюстендил също да се появят череши, които освен че ще са по-хубави, те ще са и по-евтини.

Проверка на „Монитор“ показа, че предлагането на череши в София все още е ограничено. В някои от големите търговски вериги те липсваха на щандовете им. В брошурите в интернет за миналата, а при някои и за тази седмица, липсват оферти за череши. На столичния пазар „Димитър Петков“ също не могат да бъдат намерени череши. Едно от логичните обяснения за това е, че сезонът им започва следващия месец или най-рано след около две седмици. Причината е по-студената пролет, довела до закъснението на узряването на черешите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase