Снимка: БГНЕС

Ресторантите и механите вече работят при определени условия, но в зимните курорти сезонът приключи и туристи няма. Банско закри зимния сезон без много шум и без особен оптимизъм.

Последните туристи напуснаха курорта в неделя, а от вчера ресторантите, механите и кафенетата могат да работят, но на повечето места катинарите останаха заключени.

Още по темата
Една от механите смело беше поканила оркестър, чиято музика огласяше полупразния площад. В останалите места имаше само персонал, предаде БНР.

"Труден сезон. За февруари данните са за 40% надолу. Банско остана да работи за разлика от редица курорти в Европа. Затова имахме гости от необичайни дестинации. Те откриха България, Банско, Пирин и заявиха, че ще дойдат отново", обобщава Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес.

Дори богатият българин остана при нас. Бялата лястовица за нас през март беше Израел. За дни Банско отчете ръст... Взряхме се в новите технологии - безконтактно поръчване, безконтактно регистриране в хотелската стая. Апелираме правителството да ни включи за достъп към европейските програми за иновации, за да оптимизираме процеса и да запазим персонала и гостите здрави, каза още той.

Само на 5 км от Банско картината в СПА комплексите на село Баня е много по-различна. Там българските туристи и безценната минерална вода спасиха бизнеса. Не, че е било лесно, казва Данаил Иванов, мениджър на най-големия спа комплекс в балнеокурорта.

"Дори преди пандемията СПА туризмът се посещава от българи, затова лесно се преориентирахме към българския пазар. Наблегнахме на добрата храна, минералната вода, обучения персонал. За три месеца имаме 100% спад заради рестрикциите. В останалите 9 месеци спадът не е голям, дори в някои месеци имаме ръст. Очакванията са за силен летен сезон", заяви Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase