Снимка: Bulgaria ON AIR

Пореден скандал с унищожени дюни по Черноморието. Жители на Созопол алармираха: разорава се ивицата на плаж "Смокиня". Концесионерът твърди, че се разчистват стари заведения. А от екоинспекцията – че наемателят на плажа го подготвя за сезона. Започва проверка.

Още вчера наш екип установи, че багер разорава плажната ивица, а върху дюните има забити колчета.

"Така или иначе сме свидетели как генерално процесът не се решава. Нито дюните бяха картирани както трябва, нито бяха включени в тази специализирана карта всичките тези дюни, нито държавата направи всички други стъпки, свързани с одържавяване", каза Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие”

"Разрушаване на дюни на плаж "Смокиня” категорично няма. Всъщност тези колчета не са забити върху дюни, а обозначават откъде започват дюните. Това  е най-съществено. Тези колчета обозначават, че два метра и петдесет след колчето - посока пътя, започва дюната", обясни концесионерът на плаж "Смокиня” Иван Алексиев.

По думите му багерът разчиствал старите заведение на плажа, които са били разрушени от бурното море. Наложило се също да се отстранят тръби и шахти от стара канализация.

"На самата дюна горе е имало тоалетна, тя също не е била в нарушение на самата скица, нищо не е било в нарушение, така че сега това място като се изравни, то се оказа широко и голямо, и хората си мислят, че ние крадем пясък. Трактористът ни е инструктиран, че няма право до дюните да допира", допълни Алексиев.

От екоинспекцията в Бургас съобщиха, че на този етап не са открити нарушения на плаж "Смокиня“, но ще извършат повторна проверка за целостта на дюните.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase