Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Епидемичната обстановка в страната трябва да бъде удължена, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в предаването "Още от деня“ БНТ.

„Светът не само говореше за българския модел, а в много страни в Европа прилагаха част от българския модел. Ние падаме надолу по нивата на заболеваемост и смъртност, не сме втори. Вече има трайна тенденция за намаляване на заболеваемостта. Процентът на положителните проби е по-малък от този, който беше преди седмица. Тенденцията е ясно отчетлива. В началото сме на тази тенденция. Да, болниците продължават да бъдат претоварени, но имаме всичко необходимо. Единственото, което ме притеснява, е умората на всички колеги“, заяви проф. Ангелов. Той допълни, че медицинските служители са рицарите на днешното време.

Още по темата

„Разхлабваме мерките, защото можем да си го позволим. Много пъти съм бил последователен във всяко едно действие, сега отново съм такъв. Много пъти е имало несъгласни с нас, но позицията е била отстоявана, защото ситуацията го е налагала. При тази тенденция може да си позволим да разхлабим частично мерките“, каза още той. Проф. Ангелов допълни, че данните се следят на всеки 12 часа.

„Очаквам главният държавен здравен инспектор да входира предложението си за удължаване на епидемичната обстановка, за да бъде внесено от мен на следващото заседание на Министерски съвет. Категорично трябва да бъде удължена до момента, когато имаме и един болен в страната от COVID-19”, заяви той и уточни, че към момента става дума за удължаване с още месец.

По повод избирането му за депутат в новото НС от листата на ГЕРБ във Велико Търново - Ангелов заяви, че никога позицията за него не е имала значение. "От момента, в който съм положил Хипократовата клетва, за мен е било важно да помагам. Ще го правя и като депутат", добави той.

"Аз в момента не мога да мисля за избори и надпревари. Важното е, че водим с едни гърди пред коронавируса - справяме се и с третата вълна, това е моя професионална гордост", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase