Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Средиземноморски циклон ще напомни за зимата в неделя.

Зоната с ниско атмосферно налягане се очаква да се формира по Адриатическото крайбрежие в началото на уикенда, а в неделя центърът му да се придживи над Гърция и да се отправи към Черно море, съобщи Нова телевизия.

В същото време от Северозапад към Балканите ще се приплъзне и порция студен арктически въздух. Тази атмосферна конфигурация в първите дни на април ще създаде условия за краткотрайно падане на температурите в неделя през деня и в понеделник сутринта. 

В деня на вота ще е облачно и ще вали почти в цялата страна.

Валежите ще са по-интензивни до обяд в областите на Югозападна България, а в хода на деня ще се движат на изток.

В часовете следобед и вечерта температурите в Предбалкана и високите места в Западна България ще паднат до критичните стойности, в които дори на по-малка надморска височина дъждът ще започне да се примесва с мокър сняг. А в югозападните планински масиви и Стара планина ще вали обилно с натрупване на снежна покривка.

Според европейския модел за пронозиране ECMWF снежната покривка в някои планински райони ще се увеличи с нови 15-20 см. В ниското снегът няма да успее да се задържа за дълго.

Натрупване, макар и в скромни количества, все пак е възможно в райони като Драгоман, Годеч, Трън, Дупница и Перник и Кюстендил. В района на София също се очертава пролетен мокър снеговалеж. В сърцето на столицата покривка трудно ще се задържи, но в по-високите квартали в полите на Витоша, както и в околните възвишения на запад към Перник, на север към Петрохан и на изток към Витиня е възможно натрупване на сняг за часовете с по-ниски температури.

Коментари Напиши коментар

3

прогноза

преди 3 месеца

До ...иска ти се ама пак ще спечели!

2

53372

преди 3 месеца

Значи няма да ходим в планината, а ще мръднем до изборната секция. Добре!

1

...

преди 3 месеца

100% Бойко се е уговорил с Путин да пусне Хаарпа към България и да вали сняг за да се изплашат хората да не гласуват, но не, не са познали. На 4.04 да изметем Боко!!!