Снимка: БГНЕС

Общественият транспорт в Кюстендил се възстановява след 30 години от спирането му. Това е заложено в новата транспортна схема на общината, която ще се гласува от съветниците днес, съобщи БНР.

Сред местните превозвачи се коментира и идеята за възстановяване на автобусната линия до Босилеград, Сърбия.

Новата транспортна схема предвижда и градски автобус до 12-хилядния ромски квартал "Изток", който сега се обслужва от така наречените "диви", нерегламентирани, таксита, след като до квартала не се движи градски автобус, каза зам.-кметът по финансите на общината Надя Каратова.

"Затова има "сиви" таксита, защото няма градски транспорт. За да отговорим на обществения интерес, можем да предприемем и други стъпки и ако местните превозвачи решат, че не искат да возят в града, ще измислим нещо друго. Например, можем да създадем собствено общинско търговско дружество, което да се занимава с градския транспорт", посочи тя.

Дали ще бъде пусната отново и автобусната линия Кюстендил-Босилеград, която се изпълняваше най-активно и при Югоембаргото.

"Това е международна линия съгласно българското законодателство. Ако някой превозвач има намерение да отвори такава линия, държавата в лицето на Държавна агенция "Автомобилна администрация" му утвърждава разписанието и той започва да функционира", посочи Надя Каратова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase