Снимка: БГНЕС
Само 14% от собствениците на заведения са съгласни да работят само градините им.
 
Друга част от обектите приемат тази възможност, но настояват за компенсации за бизнеса по време на периода на ограничения, по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.
 
Голяма част от собствениците обаче са против такова частично отваряне. Това показва анкета на Сдружението на заведенията, съобщи за БНР, Марин Сотиров от браншовата организация:
 
"Не може едно заведение да се издържа само с градина. Бизнесът не е конструиран да работи само на външни места. С нас това нещо не е обсъждано и ние не сме съгласни. Идеята беше това отваряне на външните части на заведенията да е пожелателно - тези хора, които искат да работят с градините си, да го направят пожелателно и да си получават в същото време обаче компенсации".
Още по темата
 
От бранша се притесняват, че отварянето само на външните площи може да ги остави без държавни помощи, а функционирането единствено на тези пространства няма да е достатъчно, за да поддържат бизнеса си.
 
Отварянето на външните части на заведенията беше сред трите предложения, направените вчера от Сдружението на заведенията за разхлабване на мерките. В позицията си те настояха и за отваряне на нощните заведения от 15 април.
 
От Сдружението за модерна търговия, в което членуват големи търговски вериги, също отправиха призив вчера. Те искат при евентуално удължаване на противоепидемичните мерки да отпадне затварянето на големите магазини за търговия с нехранителни стоки.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase