Снимка: БГНЕС

Не се очаква сериозно поскъпване на цената на агнешкото за Великден. Това твърдят животновъди от Първомайско. Търсенето тази година е започнало още през януари. Повечето производители са започнали да продават още оттогава.

Във фермата на Банко Илиев до Първомай се отглеждат над 600 овце. Още след Нова година са започнали да приемат заявки за агнешко.

"Досега от Нова година сме продали около 400 агнета", споделя пред БНТ животновъдът Красимир Тодоров.

В момента до Първомай има 100 агнета, 40 от тях вече са продадени. В тази ферма продават агнетата на миналогодишните цени.

"Цената е същата като миналата година, много малко повишение има-около 20 ст. Ние в момента го продавахме на 5 лева на едро без ДДС - то е 7 лева на дребно. Мисля, че цената 7 лева трябва да е така и на едро, да има малко повишение, но няма да има в момента", каза Красимир Тодоров.

Във фермата обмислят да се насочат основно към отглеждане на овце за мляко, тъй като продажбата на агнета, според тях, не носи достатъчно приходи.

"Нашата асоциация мисли да ни кооперира фермерите и тя да ги продава, но така целогодишно няма пазар за агнетата това е най-големият проблем. Тенденцията за нас е млякото, в млякото са парите, агнешкото няма как да даде толкова много приход - разчитаме на един Великден", обясни Красимир Тодоров.

На Великден разчитат и търговците в магазините за месо. Те също не очакват сериозно повишение на цените на агнешкото.

"От миналогодишите и тазгодишните, разликата да е 1-2 лв. Миналата година продавахме килограма 14-15 лв. Най-основно си взимат по една четвъртинка с една дроб сармичка", споделя Борис Чалъкшънов - търговец.

Така за агнешка плешка и дроб сарма миналата година великденската трапеза е излизала между 40 и 50 лв. Толкова се очаква да бъде и сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase