След ден пауза заради лошо време, днес планинските спасители подновиха търсенето на изчезналия в Рила 34-годишен сноубордист. Той е в неизвестност от неделя. Акцията обаче и днес не даде резултат, съобщава Bulgaria ON AIR.

Тази сутрин два екипа планински спасители от Благоевград и София отново се качиха в планината в опит да достигнат до мястото. Спасителите носеха със себе си и реко-скенер, който може да засече и по-дребни метални предмети. Операцията беше опасна, а снегът нестабилен.

Още по темата
"С реко-скенер ще търсим, да опитаме да го засечем по някоя метална част по него - я кант, я телефон, я нещо друго метално, ножче или някакъв термос", сподели по-рано планинският спасител Борис Стоименов.

Във вторник мобилен оператор даде приблизителна локация на мобилния апарат с периметър около 10 декара, който сега спасителите ще трябва да претърсят. Оказва се, че има техника за по-конкретно локализиране, но България не разполага с нея.

Инженер Мариян Боновски няколко пъти е разговарял с държавните институции, но не се е стигнало да закупуването на подобна апаратура. Така държавата в момента освен с мобилните операторите за издирване чрез сигнал от мобилни апарати – друга опция няма.

"Техниката е съвсем нова. Качена на вертолет има възможност да локализира в обсег от 20 километра с точност под 3 метра. Важното е, че това устройство работи много по-добре там, където няма покритие на мобилен оператор, а в 21 век всеки един човек си носи по 1 или 2 телефона в джоба си", обясни инж. Боновски.

Със затоплянето на времето рискът за спасителите става много висок и следваща издирвателна акция може да има чак след 20 дни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 1 година

Планината е за животните и птиците, на хората мястото им е на масата да си пият ракията !

25

Анонимен

преди 1 година

Какъв е смисъла да харчат ресурси за търсене на тяло? Жив вече няма как да го намерят. Каквото е търсил - намерил! Лятото като се затопли ще се покаже.

24

СРАМ

преди 1 година

България е единствената държава в ЕС без въздушна медицинска помощ. "Голямата" цел е да сме туристическа държава. Как става това? Окрадоха държавата, всички станаха хотелиери и търговци. Индустриализация - нулева!