Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще се справи с третата вълна, независимо, че в болниците се наблюдава увеличение на заеманите легла, заяви на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

Тази трета вълна е по-различна по отношение на медиците, които вече са ваксинирани. Което ни дава възможност нашите воини да са на първа линия.

Още по темата

"Тази вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения. Там, където е необходимо ще има допълнителни доставки на ремдесивир. Броят на настанените в лечебните заведения е значително по-висок от втората вълна, но болниците продължават да се справят с тази ситуация. България ще се справи с тази трета вълна. Всички лечебни заведения са подготвени", категоричен бе проф. Ангелов.

69% от леглата за неусложнени пациенти към днешна дата са заети, а 70% от интензивните са заети.

В Европейския съюз сме на 6-то място по заболяване и на четвърто на Балканите. Ако позволим грубо неспазване на мерките, имаме хоризонт да удвоим 2 пъти на случаите, приетите в болници и починалите. Има тенденция на задържане на цифрите на заболели, съобщи Ангел Кунчев.

По отношение на смъртността достигнахме 20 на 100 000, което ни отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров, уточни Кунчев.

Нарастването на заболелите е с 23% на седмична база, обяви ген. Мутафчийски. По отношение на смъртността има колебание в нарастването - само 5%. Но за 14 дни е 53%.

България е на второ място по смъртност в света след Унгария.

Мерките

На 12 часа всеки ден се следи каква е тенденцията в страната, хората да бъдат спокойни, защото мерките са навременни, заяви министър Ангелов.

Според него, ако не са били взети, сега нивата на заболеваемост са щели да бъдат по-големи.

В различните региони спецификата е различна и затова на локално ниво някои от щабовете взимат допълнителни мерки. Ангелов даде пример с Бургас, където от вчера забраниха на деца и тийнейджъри да излизат навън без придружител след 20:00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase