Снимка: БГНЕС
Планински спасители от Благоевград и София днес отново ще се опитат да влязат в района на лавината и да продължат с издирването на 34-годишния сноубордист, съобщи БНР. Мъжът изчезна в неделя над ски зона "Картала".
 
Условията в планината и към този момент крият висока опасност и поставят под риск живота на спасителите. Това е и причината да не е сигурно, че акцията по издирването на мъжа ще бъде подновена: 
 
"Ще направим лавинен профил да преценим доколко е възможно да се влезе в този улей, защото условията се влошават доста. Вчера е паднал нов 25 см сняг, който от вятъра е натрупан на още по-големи преспи."
Още по темата
 
Периметърът от падналата лавина, в който е локализиран телефонът на фрирайдъра, също е много голям, обясни Георги Ботев, началник на отряда на планинските спасители в Благоевград:
 
"Този периметър е огромен, това е 80 до 100 на 100 метра. Днес е последното нещо, което можем да проверим, защото след затоплянето, което предстои в събота, вече става абсолютно невъзможно да се влезе там. Рискът става над 90 за влизащите в този район."
 
Ако и днес  издирването не даде резултат: "След това може би чак след 2-3 седмици ще има възможност да се влезе, защото след затопляне с толкова много сняг е абсолютно опасно за всеки, който влиза."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase