Снимка: БГНЕС

 Цената на най-масовия бензин А 95 се вдигна малко под 13% от началото на годината, а дизеловото гориво с около 13, 6%. Причините са изцяло външни. Няма нито една причина, която е свързана с българския пазар и причините са доста разбираеми, обясни пред БНТ Андрей Делчев - изп. директор на Българската петролна и газова асоциация. Неговата прогноза е, че по-скоро цената на горивата ще се задържи или леко ще падне надолу.

 "В началото на март ОПЕК задържа ограниченията върху квотите за производство, с което налага дефицит на пазара. Това е основната идея - да има по-ниско предлагане спрямо търсенето, което да доведе до увеличение на цените. Пазарът веднага реагира с няколко процента нагоре. Освен това в началото на февруари пазарите очакваха, че след втората вълна на ковид пандемията ще има съживяване, т.е. имаше надежда, която също тласна цените нагоре", каза още Делчев.

Друга причина, която по-малко се коментира, но тя е глобална - финансовите пазари са изключително ликвидни - банките не дават лихви. Това тласка инвеститорите да търсят други пазари да инвестират парите си и да получават печалба за своите пари. Тези пазари са пазарите на метали, фючърсите на суров петрол и т.н., допълни още Делчев.

 "Спекулантите, инвеститорите също се насочиха към тези пазари. Вляха пари в тези пазари и вдигнаха цената", обясни Делчев.

Някои от авторитетните анализатори предвиждат повишаване на цената на суровия петрол. В момента тя е около 62-63 долара за сорт Брент за барел. Някои предвиждат да достигна 70-80 долара, коментира Делчев.

Неговата прогноза е, че по-скоро цената ще се задържи или леко ще падне надолу. Данните от последните един-два дена са, че цените вървят по-скоро надолу.

Повишаването на цената на горивата не е спекулация, твърди Делчев.

 "България в сравнение с другите страни в ЕС е с най-ниска цена на дизеловото гориво и на бензин А 95 както с данъци и такси, така и като нетна цена без ДДС и акциз".

Българският пазар много адекватно следва това, което се случва на международните пазари, но с оглед на стандартите в страната те са най-ниски, обясни още Делчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase