Снимка: БНТ

Специалистите по белодробни болести у нас, работещи в доболничната помощ, все още не са признати като медици на първа линия, въпреки че от месеци настояват за това. Пулмолозите са категорични, че трудът им е много рисков, тъй като всеки ден преглеждат десетки пациенти с усложнения от коронавирус.

Медиците настояват незабавно да бъдат приравнени със своите колеги от болничните заведения, за да получат и те допълнителното възнаграждение от 1000 лв.

"Напливът от пациенти е голям. Хората споделят, че предвид малкото амбулаторни пулмолози, които работят в доболничната помощ изцяло във Варна и региона има изчакване 10-15 дни за посещение при специалист пулмолог", споделя пред БНТ д-р Цветана Йорданова.

Част от пулмолозите работят и в болничната и в доболничната помощ. Тогава те се чувстват признати, че работят на първа линия, тъй като работят в болниците. Пулмолозите, които работят само в доболничната помощ, не са признати за медици на първа линия.

"Пулмолозите от първия ден на пандемията са на първа линия. Голяма част от нашите колеги работят както в болничната, така и в доболничбната помощ. Има една група от 50-60 пулмолози в доболничната помощ, които изнесоха на плещите си тези вълни с многото пациенти, които посещават кабинетите. Трудът, който полагат те, а и всички ние, не е лесен. Апелът на управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести към здравното министерство и НЗОК беше да се преосмисли методиката за заплащане на колеги, които са всеки ден на първа линия да могат да получат достойно признание за техния труд", заяви доц.д-р Диана Петкова, председател на Дружеството по белодробни болести.

По думите й Управителният съвет е внесъл няколко писма към институциите, на които са получили отговор, че в методиката до този момент не е коментирана тази теза и специалисти в доболничната помощ не влизат в групата, която получава възнаграждение за работа на първа линия.

"До този момент работим тихо, изпълняваме служебните си задължения. Нашата молба е да бъде чут този апел. Не очаквайте, че ще излезем на улицата, че ще протестираме. Съобщаваме за този проблем с надежда да бъде разрешен и нашите колеги да получат достойни възнаграждения", заяви д-р Петкова.

Исканията на пулмолозите бяха подкрепени от цялата лекарска колегия, както и от хиляди граждани от социалните мрежи. Надеждата на пулмолозите е разпоредбата да бъде променена и те да получат достойни възнаграждения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase