Снимка: Pixabay
Съвместно проучване на Българската агенция по безопасност на храните и Националния център по заразни и паразитни болести, което беше направено скоро, постави Варна в една от шестте рискови области в страната за разпространение на ку-треска.
 
"Най-често това заболяване засяга хора от определени професии, като ветеринари, животновъди, работещите в млекопреработвателната промишленост и лаборанти", каза за БНР директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова.
 
"Проучването показа, че наши колеги ветеринарни лекари от Варна са преболедували ку-треската и вече са изградили антитела. При голяма част от тях, заболяването е преминало безсимптомно", каза още д-р Димова и допълни, че към момента във Варненска област няма констатирани случаи на заболели животни. От агенцията продължават засиления контрол и надзор над разпространението на ку-треската.
 
Опасността от зараза за крайния потребител може да дойде от суровото, непастьоризирано мляко, предупреди оше д-р Златина Димова и допълни, че е задължително преди употреба то д абъде сварено.
Още по темата
 
"Поне 10 минути трябва да поври на огъня за да се предотврати риска от заразяване", каза още експерта.
 
Такова мляко се предлага в много търговски обекти, на фермерските пазари и най-вече в малки фирмени магазини и т.нар. млекомати. Д-р Златина Димова успокои, че млякото минава през редица проверки, преди да стигне до крайния потребител.
 
"Посетих един от млекоматите във Варна, който се намира в малък търговски обект на пазар "Чаталджа". Там ме посрещна търговецът Ангелина Читакова. Каза, че млякото е от ферма в село Засмяно. Съхранява се в хладилна камера с вместимост до 200 литра, която се намира в самия млекомат, при температура 2 градуса. Млекоматът се зарежда всяка сутрин с прясно издоено мляко. Ако остане мляко, то се използва за производството на сирене или кашкавал и не се изхвърля. Машината работи на принципа на кафе-автоматите. Пуска се жетон, след което се пълни бутилката. Количеството, което може да се закупи от млекомата е от 1 до 5 литра. Цената на литъра е 1.80 лева."
 
"Млякото е сурово, непастьоризирано с масленост до 5%. С него можете да си направите кисело мляко, сирене или кашкавал. Високата масленост идва от това, че кравите са на хранилка, а не на паша. През зимата имаме по-малко мляко, тъй като в този период кравите се заплождат", каза още Ангелина Читакова. Тя винаги съветва клиентите да сваряват суровото мляко, ако го купуват за директна консумация.
 
Оказва се, че не са много хората, които знаят за наличието на млекомата. Има си обаче редовни клиенти. Един от тях е Йордан Кръстев, който си купува сурово прясно мляко от години.
 
"Правя си кисело мляко, сиренце. Ако ще го консумирам директно, задължително го кипвам на котлона за 5-6 минути за да мине топлинна обработка", поясни Кръстев.
 
Подобни млекомати има на още няколко места във Варна – на Колхозния пазар и в квартал "Възраждане".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase