Кадър: Bulgaria ON AIR

Четвърти ден без следа от 34-годишния сноубордист, който изчезна в "Картала" над Благоевград. В понеделник телефонът му бе локализиран извън ски пистите, под няколко метра сняг.

Още по темата
При необходимост от локализиране на пострадал по сигнал от телефона, планинските спасители трябва да поискат съдействие от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", които съответно трябва да подадат искане до дежурен районен съдия. Той от своя страна трябва позволи на оператора да сподели подобна информация, след което операторът има по закон 2 часа, за да я предостави.

"Сами виждате, че процедурата изисква няколко стъпки, които в ситуации с елемент на спешност, както е и тази, може да се окажат затрудняващи или тромави и по този начин да не се реагира по най-бързия", обясни Деница Кожухарова от Фондация "Право и Интернет".

Това е процедурата за спасяване на човешки живот. В неделя, когато е започнала издирвателната акция в Рила, тази процедура е била задействана.

Според юристи обаче законът може да бъде променен, а процедурата облекчена и ускорена - и така от Планинската служба директно да се обръщат към дежурния съдия. Като това дори може да става по електронен път.

"Това би било мислимо, защото Планинската спасителна служба е част от БЧК, а БЧК е разпознат като един от органите по Закона за защита от бедствия, така че със сигурност това е една малка крачка, която може да се направи така, че да стане по-бързо предаването на тази жизненоважна информация в тази ситуация", посочи Кожухарова.

От февруари догодина всички мобилни телефони на територията на Европейския съюз ще трябва да могат да предават много по-точни координати за местоположението на потребителите, не само по отношение на клетката, а и по отношение на географските координати, на които се намира лицето, така че по-бързо да се намери и да се спаси човек.

"Именно поради тази причина е и този съдебен контрол, който ще отсъди дали следва или не тази информация да бъде споделена", подчерта юристът от Фондация "Право и Интернет". Според юристите съдебният контрол няма как да бъде пропуснат, тъй като той гарантира сигурност и превенция от злоупотреба.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase