Снимка: БГНЕС, архив
Част от къща се срути върху тротоара на една от главните улици във Враца. Само по случайност в този момент от там не са минавали пешеходци.
 
Част от стена, заедно с покрива, са паднали от над 4 метра височина. Камарата от тухли, цигли и изгнили греди в момента е оградена с предпазна лента.
 
Сградата се намира на булевард "Христо Ботев" в града. Тя е обявена за паметник на културата и до преди 15 години е била общинска собственост. След това тя е продадена на частни лица.
 
"Към община Враца не е подаван сигнал за опасна сграда. Разбрахме за инцидента, когато е рухнал покрива и се е срутила част от стената. Уведомили сме националния институт за паметници на културата. Издирили сме и собствениците и от наша страна ще им окажем съдействие по най-бързия начин да укрепят постройката", заяви в ефира на Нова тв инженер Цветан Стоичков, зам.-кмет по строителството на община Враца.
 
Според него, когато се правят каквито и да било ремонти на сгради, които са в регистъра на паметниците на културата, трябва да се иска съгласие и одобрение на всички строителни книжа от съответните институции.
 
"В случая имаме уверение от представители на "Паметници на културата", които ни увериха, че по най-бързия начин ще бъдат проведени разговори със собствениците за укрепване на опасната конструкция. Вероятно част от стената ще бъде съборена, защото технически няма как да бъде укрепена", допълни той.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 3 месеца

До ДДРОнегЩото кинти. Навсякъде в България е така. После я някой клошар подпали някоя къщурка, я се самосрути, я й направят реставрация с PVC дограма, фибран и гипсокартон, която при първия по-сериозен дъжд се отлепя и така...

7

ДДРОнег

преди 3 месеца

"Тя е обявена за паметник на културата и до преди 15 години е била общинска собственост."И що се продават паметници на културата ???!!!

6

паметник на култура

преди 3 месеца

Другарката Бокова беше цели 2 мандата шеф на Юнеско.Идваха на морето, четоха доклди, ядене и пиене на корем...и едно голямо нищо=0Подсъдимия несебърски кмет стои на работа, а за старите възрожденски къщи и 5 пари не дава.Не беше така при соца.