Снимка: Bulgaria ON AIR

Увеличава се броят на заразените с Ковид-19 у нас. От понеделник в страната влиза 10-дневен локдаун. На този фон ЕМА установи безопасността на ваксината на AstraZeneca и масовата имунизация продължава.

"Налагането на мерките закъсня. Трябваше да бъдат приложени по-рано. Можеше да се спестят много хоспитализации и смъртни случаи", заяви председателят на УС на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров в ефира на "България сутрин".

По думите му разпространението на вируса не е спирало, а просто е било с различна интензивност в различните периоди. Смисълът на такъв тип мерки, според него, е само да се забави разпространението, докато се приложи ваксинацията.

Още по темата

"Липсата на ваксини означава, че тези мерки ще продължат дълго време.  Аз преболедувах и затова не съм се ваксинирал", заяви д-р Кацаров.

Той смята, че спирането на AstraZeneca е било политически акт.

"Това не се направи на законови основания и медицински факти. ЕМА и преди са правили същите изследвания за ефективността и страничните ефекти и нямаше доказателства за вредата ѝ", каза председателят на УС на ЦЗПЗ пред Bulgaria ON AIR.

Кацаров смята още, че високата смъртност у нас е резултат от състоянието на здравната система и лошо управление на кризата.

"Трябва да се започне ваксинирането от най-уязвимите групи - възрастните хора и тези с хронични заболявания - те са над 2 млн. души. Ако тези хора бъдат ваксинирани, могат да се премахнат всички мерки. По-младите го карат леко и няма проблем дори да се разболеят", добави той.

Експертът допълни, че броят на заразените нараства, въпреки задължителното носене на маски, и изрази съмнения относно ефективността на тази мярка.

"По наши изчисления поне 3 млн. души са се срещали с вируса. Ние сме близо до колективния имунитет, но не чрез имунизация, а чрез преболедуване. Изчисляваме това според броя на починалите", каза още д-р Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase