Снимка: БГНЕС

В третата вълна на коронавируса сме, болниците са препълнени, а каква ще е реакцията на държавата, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. "Нищо не е предрешено за мерките в София, но д-р Пенчев внася предложение за по-строги мерки", заяви той.

Още по темата

По негови прогнози, става въпрос за 2 седмици, но мерките могат да продължат и по-дълго. Говори се за затваряне на всички училища, ясли, детски градини, всякакъв вид заведения, търговски обекти над 500 кв м, не само тези в мола, фитнеси, спортни зали. "Искам да кажа на хората - стиснете зъби още малко, говорим за много тежка, но последна за този сезон вълна", категоричен бе епидемиологът.

Той коментира и случаят с ваксината и шансът тя да е причинила смъртните случаи у нас. Според Кунчев, подобен шанс е твърде малък, но със случаят се занимават експерти, които ще дадат своето заключение дали има причинно -следствена връзка.

Една ваксина трябва да отговаря на две неща- безопасност и ефикасност, обясни специалистът и заяви, че към 15 април трябва да пристигнат у нас първите количества от ваксината на Янсен. Тя е еднодозова, което много улеснява процеса на ваксинация. За април потвърдените количества ваксини са над 580 хиляди дози.

Ангел Кунчев бе категоричен, че са се увеличили и случаите на деца настанени в COVID отдеделния. По думите му, за щастие не го карат много тежко, макар че тези, които са приети, са приети, защото се налага да са под лекарско наблюдение. Няма крайни фази още от вратата да се налага да минават на кислород и да бъдат включвани на интензивно лечение. Дай Боже, да остане така. Групата на бременните жени също ме притеснява, имаше вече няколко фатални случаи.",  обясни медикът.

Според него е нормално преболедувалите или ваксинираните да минават по-лесно през границите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase